Архива вести
                   

БРАНКИЦА ЈАНКОВИЋ: НИСМО УТВРДИЛИ ДИСКРИМИНАЦИЈУ ИЗБЕГЛИЦА У ПРЕШЕВУ

26. јун 2015.

Прешево - Током јучерашње посете Прешеву, Повереница за заштиту равноправаности Бранкица Јанковић  није утврдила да локално становништво дискриминише избеглице које стижу у Србију са ратних подручја, нити да покушава да их на разне начине превари.  

„Мој тим и ја смо разговарали са тридесетак од укупно 200 избеглица колико их је јуче било на станици у Прешеву. Они тврде да овде нису дискриминисани ни на који начин, напротив, да им локалано становништво помаже, за разлику од искуства која су имали у другим земљама кроз које су прошли“, каже Бранкица Јанковић.

Четворочлани тим и повереница отишли су у Прешево да на лицу места провере наводе двојице новинара који су јавили да локално становништво мигрантима скупо наплаћује храну и услуге, укључујући такси, смештај и копирање документа.

Повереница наглашава да само преноси оно што је утврђено на лицу места и да не може да тврди да претходних дана није било дискриминације, нити да ли ће је у наредном периоду бити.

„Мигранти се жале на спорост администрације у полицији током обраде података. Људи из Црвеног крста веома озбиљно раде свој посао и пружају помоћ људима, деле храну. Ту су и лекари без граница за прву медицинску помоћ, а у хитним случајевима људе упућују у локални дом здравља, са којим, како кажу, имају доста добру сарадњу“, објашњава повереница.

Позивајући се на локалног координатора, она је додала да донатори достављају доста хране и остале неопходне потрепштине, као и да је локално становништво спремно да помогне.

„Полицајци са којима смо разговарали тврде да се држе процедуре и закона и све обављају у законском року. Мигранти су углавном из Сирије, Ирака, а има их и из Еритреје и кажу да им је Србија само успута дестинација на путу за Немачку, Данску и Белгију“, додаје Бранкица Јанковић.

Повереница и њена трочлана екипа обишли су и будући центар за избеглице.

„Затекли смо мајсторе који раде на адаптацији објекта који ће бити прихватни центар“.

Током посете Прешеву Бранакица Јанковић је разаговарала и са представницима Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу и Комесаријата за избеглице.

Извор: Танјуг, Инфо Н1,  Нови магазин и Координационо тело