Архива вести
                   

БОЉИ ПОЛОЖАЈ МАЊИНА

21. април 2011.

Влада Србије, а самим тим и Министарство унутрашњих послова (МУП), опредељени су да унапреде положај националних мањина и омогуће њихово потпуно укључивање у друштво, рекао је заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић на скупу посвећеном општој ситуацији у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа. Поред тога нагласио је да Влада Србије настоји да омогући још већу заступљеност припадника албанске националне мањине у органима власти, а тиме и у полицији. На Међународном форуму „Интеграције: између етничког и демократског принципа“ о јужној Србији, одржаном у београдском Сава центру, Дачић је подсетио да у МУП-у не постоји ограничење при пријему припадника националних мањина. Он је истакао да је 2001. године на подручју Полицијске управе Врање било запослено само пет полицајаца албанске националности, а да их данас има 222. Према његовим речима, расписан је и конкурс за основну полицијску обуку за 50 полицајаца - по 20 у Прешеву и Бујановцу и десет у Медвеђи.

На скупу су уз министра просвете и науке Жарка Обрадовића и председника Координационог тела за Бујановац, Прешево и Медвеђу Милана Марковића, учествовали и званичници међународних и невладиних организација, као и албански политичари из Прешева и Бујановца. Обрадовић је указао на значај образовања младих посебно са аспекта развијања етничке и верске толеранције као и јачања поверења и спречавање понашања која нарушавају право на различитост.

На међународном форуму о јужној Србији такође је речено да је економска, а не политичка ситуација, главни узрок великог броја лажних азиланата са југа Србије. Проблем великог броја лажних азиланата, претежно Рома и Албанаца с подручја Прешева и Бујановца, како је речено, треба решавати кроз разговоре са локалним политичким лидерима, али и побољшањем економске ситуације на том подручју. Из Владе Србије поручују да су спремни да унапреде положај националних мањина и омогуће њихово потпуно укључивање у друштво.