Архива вести
                   

БЕЗБЕДНИЈИ ГРАДОВИ

29. jануар 2013.

Извор: Југрес / Нови Сад - Лесковац - Представници Радне групе за формулисање Регионалне стратегије за безбедност из општина Јабланичког и Пчињског округа, 24. и 25. јануара посетили су Владу АП Војводине и упознали се са примерима добре праксе у Војводини. Студијску посету је организовао ПБИЛД програм, кроз пројекат “Безбеднији градови".

У разговору са домаћинима из Одбора за безбедност Скупштине Војводине, гости су се упознали са методама примењеним у вишенационалној средини као што је Војводина, како би се поштовање права мањина обезбедило у свим општинама. Домаћини су изјавили да Влада покрајине међунационалним односима придаје велику пажњу и да су ти односи веома добри, а да су већи проблеми безбедност у саобраћају и понашање возача. Гостима је у Влади Војводине представљен и средњорочни пројекат увођења стандарда квалитета у локалне самоуправе, како би се знало ко, шта и када ради, као и коме је одговоран за свој рад.

Координатор пројекта „Безбеднији градови", Светислав Пауновић, је рекао да су јачање капацитета локалних самоуправа, институција и цивилног друштва, као и сарадња у области превенције криминала и унапређења безбедности, главни циљеви који се желе постићи реализацијом овог пројекта.

„ПБИЛД програм “Одржање мира и инклузивни локални развој” представља иницијативу Уједињених нација на територији Јабланичког и Пчињског округа.

“Безбеднији градови” једна је од компоненти овог програма у оквиру које су дефинисани планови за безбедност у девет општина са југа Србије, који ће бити полазна основа за формулисање Регионалне стратегије за безбедност", рекао је Пауновић.

Упознајући домаћине са радом локалних Савета за безбедност Јабланичког и Пчињског округа, гости су навели да је улога Савета за безбедност да предлаже мере за унапређење стања безбедности у општинама и да саветује локалне власти, као и да повезује све релевантне локалне институције у циљу подизања безбедности грађана.
 
Другог дана студијске посете, делегација регионалне радне групе за формулисање Стратегије за безбедност Јабланичког и Пчињског округа посетила је Савет за безбедност војвођанске општине Бечеј.