Архива вести
                   

Бесповратна финансијска помоћ за управљање чврстим горивом и заштиту животне средине пчињског округа

27. април 2012.

Врање – У оквиру УСАИД-овог пројекта Одрживог локалног развоја одобрено је 40.000,00 долара за израду регионалног плана за управљање чврстим отпадом пчињског региона Ова активност омогућиће припрему техничке документације за проширење регионалне депоније  „Метерис” и изградњу трансфер станице чврстог отпада у Бујановцу и Прешеву. За потребе припреме неопходне документације пројекат ЕУ Прогрес обезбедиће додатних 196.000,00 долара. Када се прошири, врањска депонија „Метерис”омогућиће одлагање отпада са подручја целог региона, што ће допринети даљем регионалном економском развоју и стварању нових радних места.

Регионални план за управљање чврстим отпадом подразумева стварање партнерства међу општинама Врање, Бујановац, Прешево, Владичин хан, Сурдулица, Босилеград и Трговиште. Тиме се омогућава обезбеђивање неопходне комуналне услуге уз коришћење модерне технологије, што ће допринети заштити животне средине целог пчињског округа.

Помоћ пројекта Одрживог развоја обезбеђена је у циљу подршке међуопштинском партерству предвођеним Врањем, како би се кроз јачање сарадње међу општинама на југу Србије допринело регионалном развоју.

Пројекат израде регионалног плана за управљање чвртсим отпадом подржали су и Министарство животне средине, Канцеларија за одрживи развој недовољно развијених подручја, Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа и Центар за развој Јабланичког и Пчинског округа.