Архива вести
                   

БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ЗА 84. 000 ЂАКА, А ЕВО КО СВЕ ИМА ПРАВО ДА ИХ ДОБИЈЕ

15. август 2019.

Београд – Бесплатне уџбенике добиће и ове године око 84.000 ученика. У просеку се смањује број из социјално угрожених породица, а већи део уџбеничких комплета заправо одлази у породице са више деце, рекла је Весна Недељковић из Министарства просвете.

Прошле године бесплатне уџбенике добило је око 84.000 ученика, а сада се улази у финални обрачун.

Весна Недељковић је истакла да је информациона база “Доситеј” још пре месец дана дала упутство школама како да попуњавају и уносе податке о деци, односно родитељима, који испуњавају услове који су прописани законом, како би деца остварила право на бесплатне уџбенике.

“Ми смо прикупили податке, за сада имамо око 84.000 ученика, дакле бројка је у оквиру прошлогодишње, али још нисмо затворили апликацију, јер дешава се да родитељи накнадно доставе. Набавимо и око 10 одсто више за библиотеке у случају да дође до тога да родитељ из неког разлога није на време аплицирао у својој школи онда има могућност да узме из школске библиотеке”, објаснила је Недељковићева.

Према њеним речима, њихов посао је да ураде јавну набавку, да касније издавачи доставе школама, а школе родитељима.

Говорећи о томе шта је потребно испунити да би се добио бесплатан уџбеник, Недељковићева каже да је законом о основама система регулисано право да ово могу да раде, а Влада је определила средстава у буџету.

О томе ко све има право, Недељковићева каже да су то деца која долазе из социјално угрожених породица, примаоци социјалне надокнаде.

“Друга категорија су вишечлане породице од којих прво двоје деце мора бити у систему школовања и имамо децу која се образују по посебном програму, за коју су обезбеђени прилагођени уџбеници, то су деца са сметњама у развоју или са инвалидитетом”, рекла је помоћница министра.

Како каже, уџбеници се прилагођавају у складу са њиховим потребама, да ли је то Брајево писмо, или увећан фонт.

“Омогућавамо школама да таквој деци буду доступни рачунари које могу да користе”, рекла је Недељковићева.

Говорећи о дигиталним уџбенцима, Недељковићева каже да ће сви ученици првог разреда основне школе добити бесплатно дигиталне садржаје, што је значајан податак.

Додаје да 500 школа у Србији од 1.270, колико их има укупно, имају пројекат “повезаних школа”, а услов је био да је обезбеђен интернет и да су школе рачунарски опремљене.

Сви ученици првог, другог, петог и шестог разреда ће добити бесплатне уџбенике, рекла је Недељковићева.

Извор: Блиц, Југмедиа и Координационо тело