Архива вести
                   

БЕСПЛАТНИ КАМПОВИ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА ЗА МЛАДЕ ИЗ ЦЕЛЕ СРБИЈЕ (РОК: 14. ЈУЛ 2020)

2. јули 2020.

„Слободна зона Јуниор“ је објавила конкурс за учешће у камповима друштвено-ангажованог документарног филма, који је отворен од 1. до 14. јула за младе из целе Србије узраста од 15 до 26 година.

 Кампови  предвиђају две старосне групе - млађу од 15 до 19 година, и старију од 20 до 26 година, а подељени су у два сегмента. Први двонедељни део кампова биће организовани паралелно у обе групе  на Дивчибарама од 9. до 23. августа, а други, седмодневни део, биће одржан у јануару 2021.године.

Програм је намењен младима који филмским језиком и естетиком желе да истражу актуелне друштвене контексте кроз креирање ангажованог филма.

Кампови документарног филма део су ширег пројекта „Наше разлике су наша снага“, чији је циљ да креира простор за интеркултурни дијалог младих из различитих етничких заједница, те да их кроз процес неформалног учења и креативног стварања подстакне да негују и промовишу поштовање културне разноликости, толеранције и разумевања. У складу са тим, „Слободна зона Јуниор“ охрабрује све младе, а нарочито припаднике националних мањина, да се пријаве на конкурс.

Професионалци из света филма, између осталог, упознаће полазнике са различитим аспектима снимања документарног филма: писањем сценарија, драматургијом, режијом, монтажом, камером, снимањем и дизајном звука. Кроз размену идеја и сазнања, у контакту са стручњацима из различитих поља филмске праксе, активистима за људска права, актерима у социјалној и културној политици, полазници ће се упознати не само са занатским аспектом креирања документарног филма, већ ће спознати и промишљати шири контекст у којем њихови филмови тек треба да настану.

Изабрани полазници ће имати прилику и да сниме документарне краткометражне филмове који ће бити приказани на јесен 2021. године на Филмском фестивалу Слободна зона, али и на 60 посебно организованих пројекција у 40 места широм Србије. Ови филмски догађаји биће уприличени као део шире кампање за подизање свести о важности неговања културне разноликости и мултикултурализма.

Заинтересовани кандидати и кандидаткиње треба да до 14. јула попуне пријавни формулар, који је доступан  на http://freezonebelgrade.org/konkurs-za-kamp/, у којем ће, између осталог, приложити и своју идеју за документарни филм.

Укупно 30 младих аутора и ауторки најзанимљивијих идеја за документарни филм биће изабрани да буду полазници кампова.

 Учешће у програму је бесплатно, а све трошкове превоза, смештаја, хране и радних материјала сносе организатори.

 За време трајања кампа ангажованог документарног филма „Слободне зоне Јуниор“ биће поштовани актуелни савети и прописи надлежних институција о заштити и превенцији од вируса Ковид-19. Током трајања радионица, учесници, предавачи и организатори имаће обезбеђена средства за дезинфекцију руку, заштитне маске и рукавице.

Програм „Слободна зона Јуниор“ успостављен је 2006. године у намери да се у Србији покрену разговори и прошире знања о актуелним друштвеним и политичким темама из целог света, те да се путем примене ангажованих филмова у образовању допринесе развоју критичког размишљања код младих људи, повећању медијске писмености, толеранције, те разбијању предрасуда и стереотипа.

Пројекат „Наше разлике су наша снага“спроводи Фонд Б92 кроз програм „Слободна Зона Јуниор“ уз финансијску подршку Европске уније у оквиру програма Подршка цивилном друштву Делегације Европске уније у Републици Србији.

Извор: SEEcult.org и Координационо тело