Архива вести
                   

БЕСПЛАТНА КОМПЈУТЕРСКА ОБУКА ЗА ЖРТВЕ ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА

19. август 2013.

Врање – Почетком августа НВО Одбор за људска права, у оквиру ког ради једини регионални СОС телефон за жртве породичног насиља, организовао je курс изучавања рачунарске технологије за десет жена жртава породичног насиља из седам општина Пчињског округа, од којих су неке још увек смештене у Прихватилиште за жртве насиља у породици у Врању, чекајући да Пчињски округ добије Сигурну кућу.

Обуку за рад на рачунару организује СОС телефон Врање у оквиру вишегодишњег програма помоћи женама изложеним насиљу у породици. После два месеца активног учења, свака жена ће полагати и добити званичан сертификат који има међународни статус. Приоритетна потреба већине жена које су изложене насиљу у породици је економско осамостаљивање, односно посао и месечна зарада, која би им обезбедила економску самосталност и излазак из круга насиља.

Циљ ове едукације за рад на рачунару је да десет жена корисница СОС телефона Врање савладају основне вештине и стекну знање за рад на рачунару, те да после тога успеју да пронађу квалитетан посао.

СОС телефон на коме свакодневно дежурају волонтерке НВО Одбор за људска права једини је који постоји јужно од Ниша и покрива подручје мултиетничких општина Бујановац уи Прешево. 

Извор: Данас