Архива вести
                   

БАЗА ЈУГ: ОБУКА ВОЈСКЕ ЗА ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ АДМИНИСТРАТИВНЕ ЛИНИЈЕ СА КИМ

26. jануар 2022.

Бујановац – Београд -  У бази Југ код Бујановца Војска Србије се интензивно обучава за обезбеђивање административне линије са Косовом и Метохијом и контролу Копнене зоне безбедности, саопштено је из Министарства одбране.

Како кажу у министарству, обука на тренажерима и симулаторима представља део свеобухватних припрема и обуке припадника Војске Србије за ангажовање у Копненој зони безбедности, пре свега на спречавању илегалних прелазака, деловања екстремистичких група и организованог криминала.

“Сталном обуком припадника Војске Србије одржава се и унапређује борбена готовост за ефикасну реализацију задатака дуж административне линије са Косовом и Метохијом, у сарадњи са другим органима безбедности Републике Србије и Кфором, како би се осигурало мирно и безбедно окружење за све грађане у овом делу Србије” додаје се у саопштењу.

Обука се реализује на симулатору бојишта, медицинском симулатору и савременим тренажерима за гађање из пешадијског наоружања којима је опремљен Центар за обуку јединица за мултинационалне операције.

На овај начин се, уз минималан утрошак материјалних средстава, обезбеђује висока обученост војника и старешина за реализацију ватрених и тактичких задатака у реалном окружењу.

Извор: Бујановачке, Координационо тело