Архива вести
                   

БАНКЕ НЕЋЕ МЕЊАТИ МАКСИМАЛНИ ИЗНОС НА ЧЕКУ ОД 5.000 ДИНАРА

27. март 2018.

Београд  - Банке неће мењати максимални износ на чеку од 5.000 динара.  Прошло је више од десет година од последње промене лимита на чеку, када је “доња црта” са 150, подигнута на 200 динара, а износ повећан са три на пет хиљада динар. Банке у Србији немају намеру да промене максималан износ на чеку од 5.000 динара.

Намера Народне банке Србије (НБС), као и банкарског сектора у земљи, је да се чек пошаље у прошлост те да се повећа плаћање картицама, што потврђују подаци да је из године у годину све мање оних који исписују некада једно од најпопуларнијх “платних картона”.

Од некадашњих земаља СФРЈ, праксу лимитираних чекова, по којима банке гарантују исплату, наставила је једино Србија, док су банке у свим бившим републикама престале да издају гарантоване чекове. Најбројнији “потписници” чекова су и даље радници на минималцу и прензионери са најнижим примањима, више од пола милиона њих, а којима одлагање плаћања, некада и до годину дана, остаје као једини начин за планирање танког кућног буџета.

Извор: РТВ Ритам и Координационо тело