Архива вести
                   

БАЊЕ СА ЈУГА СРБИЈЕ ПРИВАТНЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ

27. март 2018.

Прешево, Бујановац, Медвеђа - Све специјалне болнице у српским бањама иду у приватизацију до краја године, најавило је Министарство здравља Републике Србије.

Бујановачка бања је међу првима на листи, пре свега због лошег финансијског стања и застареле опреме и инфраструктуре, али поступак приватизације неће мимоићи ни Врањску бању, у чијој је Специјалној болници много боља ситуација у погледу медицинске опреме и стања неопходне инфраструктуре.

Специјална болница у Врањској бањи располаже са 120 лежајева, а има 60 запослених, док је Специјална болница у Бујановачкој бањи у знатно неповољнијој ситуацији са 200 лежајева и 120 запослених радника.

Специјална болница у Врањској бањи је у много повољнијој ситуацији и у погледу попуњености капацитета, јер у просеку проценат попуњености износи 90 гостију на дневном нивоу, док у Бујановачкој бањи број гостију у просеку не прелази 40, што износи око 20 процената и генерише губитак у пословању.

У Врањској бањи стање је много повољније и када су у питању инвестиције, које на годишњем нивоу досежу до 10 милиона динара, изузимајући прошлу годину, када није било инвестиција због оптерећења финансија услед страначког запошљавања.

У Специјалној болници у Бујановачкој бањи деценијама није било никаквих улагања у модернизацију медицинске опреме, нити у обнову капацитета, а узрок је прекомерно запошљавање, па је број радника у периоду од 1991. до 2003. године износио преко 200 људи.

Извор: Врањске и Координационо тело