Архива вести
                   

АРСИЋ: АЛБАНЦИ ИЗ МЕДВЕЂЕ НЕ ЖЕЛЕ ПРИПАЈАЊЕ КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

28. август 2018.

Медвеђа - Небојша Арсић, председник општине Медвеђа, је изјавио да је та општина прави пример тога како једна мултиетничка средина може добро да функционише.

„Од представника Албанаца у Скупштини Медвеђе, па ни другде, нисам чуо да желе да се припоје Косову и Метохији. У нашој општини Срби су апсолутна већина, али нема никаквих етничких нетрпељивости. Нема „српских" или „албанских" кафића, људи седе заједно, једни другима честитају верске празнике... Пример смо тога како добро функционише мултиетничка средина”, рекао је Арсић.

Ово је за „Вечерње новости” изјавио Арсић поводом све чешћих порука званичника из Приштине да нормализација односа са Београдом треба да се оконча „корекцијом граница", односно припајањем Прешева, Бујановца и Медвеђе тзв. држави Косово.

 „Живот у Медвеђи, не само за српско становништво, већ и за албанско и ромско, може бити још лепши уколико тај унутрашњи однос који имамо не покваре људи који живе далеко од наше територије причама о промени граница. Евентуално разграничење је тема за највише државне органе Републике Србије,” рекао је он.

Према последњим проценама, у Медвеђи живе 7.742 становника. У општини живи негде око 500 Албанаца.

„Они имају три одборника у локалној скупштини, а четири функције у општини: два члана већа, заменика председника Скупштине општине и помоћника председника Општине. У општинском већу одлуке се у већини случајева доносе консензусом”, казао је Арсић.

Лидер општине је себи као примарни задатак поставио заустављање одлива становништва, пре свега младих и образованих. Како каже, то је проблем који се заједнички решава са представницима Албанаца.

Медвеђа, која припада Јабланичком округу, је удаљена 160 километара од Прешева, које припада Пчињскиом округу.

„Животни услови у овој општини су побољшани изградњом путева до удаљених села, као и санацијом магистралног пута који спаја Медвеђу са Лесковцем. Субвенције у Медвеђи за пољопривреднике и предузетнике никад нису биле веће. Наша општина има толико природних богатстава - руда и лековитих вода, а налази се на листи најнеразвијенијих општина. Верујем да ће се то променити”, казао је Арсић.

 

Извор: Вечерње новости и Координационо тело