Архива вести
                   

АНЂЕЛИНО НОВО СРЦЕ

25. јули 2013.

Бујановац - После трансплантације срца у Бечу, 13-годишња Анђела Алексић вратила се кући, у Боровац код Бујановца, опорављена, здрава и насмејана. Операција је била тешка, опоравак дуг, али је период пре трансплантације био посебно напоран.

Јула прошле године писано је о дванаестогодишњој Анђели Алексић из Боровца код Бујановца, девојчици којој је била неопходна трансплантација срца. За годину дана породица Алексић је успела да уз помоћ бројних добрих људи победи болест и бирократију.

Сада се Анђела са сестром и братом игра у дворишту, може да вози и бицикл. Пре годину дана срце је радило са 28 одсто капацитета, мировала је, лежала, пила обавезну дневну дозу лекова, чекала.

"Сад је све нормално, као сва здрава деца", каже Анђелин отац Славољуб, "само што до краја живота мора да пије лекове да јој организам не би одбацио страно ткиво."

Ново срце Анђела је добила 3. јануара.

"Рекла ми је: мама, јавио ми се чика, каже да сам добила срце његове ћеркице, да сам жива и здрава сто година и пожелео ми брз опоравак", испричала је Марина Алексић.

Време је било непријатељ, али су хумани људи помогли. За неколико месеци прикупљена је половина неопходне суме од 130.000 евра, а ускоро након тога прикупљена је и друга половина.

Док се Анђела опорављала у Бечу, поред ње су били родитељи и брат. У Боровцу су је чекале сестра Јована и бака, која каже да је сада, када је Анђела све пребродила, најсрећнија на свету.

Дејан Тричковић, председник Скупштине града Врања, рекао је да ће покушати да помогну око смештаја и запошљавања.

Једном месечно Анђела ће путовати до Беча, на контроле, у августу је чека и ванредно полагање предмета из пропуштеног шестог разреда.  Све ће надокнадити.

Извор: РТС