Архива вести
                   

АМБАСАДОРИ ПОЗВАЛИ АЛБАНЦЕ НА ИЗБОРЕ

26. април 2012.

Бујановац - Упетак, 20. априла 2012. године, амбасадорка САД Мери Ворлик, шеф мисије ОЕБС  Димитриос Кипреос и шеф делегације Европске уније   Венсан Дежер позвали су у Бујановцу Албанце са југа Србије да гласају на парламентарним изборима и да активно учествују у државним инстутуцијама Републике Србије.

На трибини  „Учешће јача права грађана", коју су, уз подршку амбасаде Велике Британије, организовали Центар за демократију и развој југа Србије и Југ прес, они су поручили грађанима Бујановца да се не треба враћати у прошлост, већ да се окрену ка будућности.

Венсан Дежер је рекао да је Србија „близу почетка преговора о приступу ЕУ. На том путу од Србије се очекује наставак дијалога и спровођење постигнутих споразума са Приштином, побољшање и унапређење владавине права и борба против корупције и организованог криминала", изјавио је амбасадор Дежер.

Он је додао да Србија треба до краја да спроведе процес реструктуирања предузећа, закониту приватизацију и да је потребно обезбедити услове за долазак инвеститора.

Мери Ворлик је изјавила да је учешће грађана на изборима учешће у демократији и додала  да то „значајно утиче на долазак инвеститора у овај регион”.

Амбасадорка је истакла важност наставка дијалога између Београда и Приштине, као и важност нормализације трговинских веза и примене договора о признавању универзитетских диплома.

Шеф мисије ОЕБС Димитриос Кипреос рекао је да зна да људи у овом делу Европе „превише времена троше бавећи се прошлошћу“.

„То је узалудно трошење кративне енергије, уместо да се концентришемо на будућност, која је важна за нове генерације. Ако бисмо се више бавили будућношћу, много брже бисмо модернизовали регион “, рекао је Кипреос. Он је истакао важност формирања мултиетничке власти после локалних избора у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Амбасадор Кипреос је наглсио да је отварање одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу једно од важних достигнућа у процесу обезбеђивања једнаких шанси за мањине.