Архива вести
                   

АМБАСАДОР ШВЕДСКЕ У ПОСЕТИ ВРАЊУ

15. март 2012.

Амбасадор Шведске Њ.Е. Кристер Асп посетио је јуче Врање и учествовао у неколико активности програма „Одржање мира и локални инклузивни развој” (ПБИЛД). ПБИЛД је програм који имплементира неколико агенција Уједињених нација, из канцеларије у Бујановцу. Програм „Одржање мира и инклузивни локални развој“ је иницијатива вредна 8,5 милиона евра коју финансирају владе Норвешке, Шпаније, Шведске и Швајцарске са тежњом да се на југу Србије побољша капацитет стручних ресурса за инклузвни и одрживи развој.

Током посете Врању амбасадор је отворио пекару „Традиција”, у којој ће радити самохране мајке и жртве породичног насиља, и учествовао на обуци за здравствене раднике – ромске медијаторе. Посетио је градску библиотеку, где је учествовао у промоцији волонтерског сервиса ове установе. У библиотеци су потписани први уговори са будућим пружаоцима услуга и подељене дипломе младима који су прошли програм обуке за волонтере.

Програм „Одржање мира и локални инклузивни развој”  има четири главне области рада: побољшање друштвене кохезије и људског капитала, унапређење рада и уравнотеженији приступ јавним службама, економски развој и управљање миграцијама.

Подршком програму Шведска изражава жељу да „што пре види Србију у Европској унији, јер јој је тамо место", рекао је амбасадор Шведске и истакао да је његова земља трећи највећи донатор у Србији, јер је у последњих неколико година, у бројне пројекте, уложила више од 100 милиона евра.