Архива вести
                   

АЛМИР ИЗ БУЈАНОВЦА: СРЕЋАН САМ ШТО ЈЕ ГРАД ПОНОСАН НА МЕНЕ

26. август 2022.

Бујановац – Београд - Млади, талентовани и први играч ромске националности који је заиграо за кошаркашку репрезентацију Србије и то на недавно одржаном првенству Европе за играче до 16 година у Северној Македонији, Бујановчанин Алмир Асани, предах од кошарке  потражио је у свом родном граду.

„Сам позив за кадетску репрезентацију и бити међу 12 најбољих у свом узрасту је велики успех. Био сам први Ром коме је то пошло за руком. Саиграчи из репрезентације су ме добро прихватили“, каже овај 16-годишњак.

Играње пред пуним трибинама овом талентованом Бујановчанину није страно али, како каже, осећај играња за репрезентацију Србије је посебан.

„ На првој утакмици сам имао баш доста треме, али како је првенство одмицало, све мање. На последњој утакмици кад је највише требало показали смо да смо квалитетна екипа“, каже Алмир.

Србија је на првенству освојила 13. место и остала у А дивизији.

Припреме са репрезентацијом трајале су месец и по дана и Алмир са самог првенства носи лепе успомене.

Дане одмора, пре почетка обавеза у италијанском клубу, проводи у Бујановцу са својом породицом, а о свом успеху скромно каже да га није очекивао, али да му је драго што су сви поносни на њега.

„Ако предано радимо на себи и свом таленту, успећемо. Није битно одакле долазиш или које си вере и нације. Довољно је да верујемо у своје снове и они ће се остварити. Најзначајнија ми је подршка породице, али сам јако срећан што видим и да је град поносан на мене“,  каже кроз осмех Алмир.

Као одличан ученик, додаје да између тренинга  и обавеза у школи нема пуно слободног времена и да сваки тренутак користи за дружење са друговима или играње баскета.

Нада се да ће у будућности заиграти у италијанској серији А или  АБА лиги.

Алмир је своје прве кошаркашке кораке направио у бујановачком клубу “Плаy 017” и са само 12 година кренуо пут Италије.

Са екипом Oxygen Bassano Del grapa постао је првак Италије 2019. године у конкуренцији дечака рођених 2005. Године.

Тренутно игра у Orange 1 Basket Bassano клуб у серији C gold.

Извор: Бујановачке, Координационо тело