Архива вести
                   

АЛБАНСКИ СТУДЕНТИ ПОСТИЖУ ВИШЕ НЕГО ЗАДОВОЉАВАЈУЋИ УСПЕХ

10. септембар 2011.

Ове године уписана је трећа генерација студенатна на одељења Економског и Правног факултета Универзитета из Ниша у Медвеђи, међу којима студенти албанске националности у просеку чине око 25 одсто студената који се школују на терет буџета Републике Србије.

Студенти из албанске заједнице су захваљујући својим знањима у све три године уписивани као буџетски студенти. Сваке године обезбеђен је квалитетан симултани превод предавања, уз максимални напор професора Правног факултета у Нишу да се методолошке јединице максимално појасне. Да је то било успешно говори и чињеница да је више од 70 одсто уписаних албанских студената уписало следећу годину студија у буџетском статусу, остварујући и бољи успех од многих студената српске народности. Сваке школске године студенти албанске националности бесплатно добијају преведене уџбенике професора Правног и Економског факултета, у организацији Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, и имају сву потребну литературу за несметано и квалитетно студирање. Са свим студентима се ради у потпуности по акредитованом програму Правног факултета у Нишу и, пратећи резултате студената, показује се да албански студенти постижу више него задовољавајући успех, при чему неки од њих инсистирају да не буде симултаног превода, али се исти и даље обезбеђује.

Сваке године приликом полагања пријемног испита студенти албанске националности добијају преведени тест на албански и у подједнаком су положају са осталим студентима. У сарадњи са Координационим телом Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа објављен је српско-албански лексикон правних појмова почетком ове године и албанским студентима омогућено је коришћење лексикона. Са задовољством се може рећи да ће у другу и трећу годину основних студија бити уписани и албански студенти, јер су остварили задовољавајући успех, а тешко да би до тога дошло да Правни факултет у Нишу и Координационо тело Владе Републике Србије за  општине Прешево, Бујановац и Медвеђа нису уложили значајне напоре да се и тим студентима пренесу потребна знања за позитивно окончање испита.