Архива вести
                   

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ ПОРОДИЛИШТЕ

24. октобар 2013.

Разматрањем могућности да Прешево добије породилиште, крајем овог месеца, почеће решавање проблема Албанаца са југа Србије, садржаних у извештају од седам тачака Владе Србије. У првом кругу су питања здравства и социјалне заштите, а конкретна решења очекују се током предстојеће посете министарке здравља Славице Ђукић Дејановић. Ово је у среду потврдио Зоран Станковић,  председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Он наглашава да ће сви проблеми из здравства, али и других области, бити решавани у оквиру Устава, закона и међународних конвенција.На дневном реду биће могућност да Прешево добије породилиште, али и да у овај град буде измештен део апотекарске установе чије је седиште у Врању . Међу тачкама извештаја је и захтев да у Прешеву буде основана болница, као и установа за бригу о особама са посебним потребама.Станковић je нагласио да ће питања из области здравства чинити само прву рунду разговора о захтевима Албанаца. Листа захтева је строго ограничена Владиним извештајем, а њено проширивање на друге теме неће бити могуће. После првог круга питања на ред долазе остале тачке, које укључују заступање и интеграцију Албанаца у државне институције, економски опоравак, децентрализацију у правосуђу и образовање.

Посебна пажња ће бити посвећена решавању проблема дугорочног коришћења заставе и других симбола албанске мањине. Ово питање редовно изазива напетост на југу земље, посебно на албански национални празник Дан заставе. У његовој  суштини је чињеница да су Албанци једина национална мањина у Србији чији национални савет још нема своју заставу, већ уместо ње користи државну заставу јужног суседа. Истицање туђих симбола, према нашим законима, није дозвољено.Извештај у седам тачака, који је полазна основа за решавање проблема албанске мањине, закључен је јуна ове године после састанка Албанаца са премијером Ивицом Дачићем. Тада је постигнут договор да се питања решавају у три фазе, а да прва на ред дођу она чија су решења могућа на кратки рок.

У очекивању реализације Владиног извештаја са захтевима Албанаца, своје захтеве су истакла и српска удружења из Бујановца. Они траже хитан попис становништва са југа Србије, на основу чијих резултата би био прочишћен бирачки списак.

Извор: Вечерње новости и Координационо тело