Архива вести
                   

АЛБАНЦИ ПОРУЧУЈУ СРБИЈА ЈЕ И НАША ЗЕМЉА, ТЕНЗИЈЕ НАМ НЕ ТРЕБАЈУ

17. септембар 2018.

Бујановац -  Села код Бујановца, Велики Трновац и Лучани насељени су Албанским живљем. Највећи проблем са којим се мештани ових села суочавају је лоша економска ситуација.

 Већина њих дели став да их не занимају тренутне изјаве политичара које карактеришу као "политичке игре", јер се не баве проблемима обичних људи као што је питање запошљавања.Њихове приче пре свега говоре о проблемима обичних људи, како платити струју и комуналије.

Времешни Трновчанин Бајрами Фаиру седи испред џамије и гледа, каже, беспослену омладину.

„Мој прадеда, деда и ја живели смо од дувана, а сада тога нема, све су нам одузели. Политичари не гледају како живи народ, а нама је битно да имамо шта да једемо, да радимо и да зарадимо. Никоме не треба никаква тензија, у коју неки желе да нас увуку, као пре скоро две деценије - прича Фаиру.

На разговор се надовезао и једна од мештана који је отворено говорио о том проблему рекавши:

„Мени су неки људи из централне Србије причали како у Трновац не сме да уђе ни војска ни полиција. Све је то демагогија, никоме нису у интересу сукоби. Србија је наша земља, а ми само желимо да, као њени становници, имамо сва права“ - прича Мурат Ифатми, док његови пријатељи климају главом. Човек до њега потврдио је ове наводе и додао да не би требало ни да их "припајају" ни "одвајају", већ само да им дају посао, а не да их користе за своје политичке обрачуне. Оно што им је заједничко у мишљењу јесте веровање да нико на локалу не чује њихове проблеме.

За разлику од Великог Трновца у селу Лучане мештани нису били расположени за разговор.

Иако се мештани углавном жале на тешку економску ситуацију, куће које ничу у овом селу не остављају утисак немаштине. Село има око 8.000 житеља, али велики број је имигрирао ка иностранству.

„Тамо раде и зарађују, а граде овде у селу, вероватно јер планирају да се једног дана врате. Овде немају посао и никакву перспективу“, казао је млађи мештанин тог села.

Извор: Новости и Координацино тело