Архива вести
                   

АКЦИЈА ИЗГРАДЊЕ РАМПИ ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ У БУЈАНОВЦУ

20. децембар 2011.

Крајем новембра, 38 младих укључених у пројекат YouthBuild Србија почели су изградњу рампи за особе са инвалидитетом (ОСИ) на улазу у дом здравља у Бујановцу. Ова група младих похађа тромесечну обуку у оквиру YouthBuild пројекта који реализију Грађанске иницијативе у општинама Прешево и Бујановац. Обуке су организоване како би младима из ове две општине  омогућиле да стекну практичне и предузетничкие вештине које ће им помоћи да се запосле и буду активни у својој заједници. 

У оквиру обука млади из Бујановца и Прешева препознали су проблем непостојања рампи за особе са инвалидитетом и одлучили да се ангажују у својој заједници иницирајући изградњу рампи, ангажујући и ширу друштвену заједницу да им помогне у томе. Крајем новембра почела је акција изградње 8 рампи од укупно 21 колико ће их бити изграђено у Бујановцу. Акцију су подржали предузетници и локална самоуправа. Акција изградњи рампи за особе са инвалидитетом биће реализована и у општини Прешево, где ће се ови млади људи укључити и у сређивање народне кухиње.

Циљ YouthBuild пројекта је побољшање социјално-економског статуса младих у јужној Србији кроз јачање њихових капацитета за запошљавање и друштвени активизам. Пројекат укључује младе људе у локалну заједницу кроз усмерено неформално образовање и теренски рад у локалном окружењу. YouthBuild је модел који се спроводи и даје изванредне резултате у 15 земаља широм света. Са преко 30 година искуства, YouthBuild је преко 94000 младих људи припремио да буду активни, ангажовани и сами граде своју заједницу. Овај модел се први пут реализује у Србији и обухвата мултиетничку групу од око 40 учесника/ца из Бујановца и Прешева који ће провести интезивну тромесечну обуку у Тренинг центру.

YouthBuild Србија подржавају: Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медевеђа, YouthBuild International, Балкански фонд за демократију и Краљевина Холандија. Реализацију пројкта подржале су и општина Бујановац, ЈП Дирекција за изградњу Бујановац и Butriniti Arhitecture.