Архива вести
                   

АДВОКАТИ У РОМСКИМ НАСЕЉИМА

26. август 2015.

Ниш, Бујановац - Упознавање са правима Рома, припрема неопходне документације и откривање потенцијалне дискриминације убудуће ће се одвијати у ромским махалама у Нишу и Бујановцу, јер ће правници ЦХРИС мреже тамо поставити пунктове.

Статистике показују да већина Рома не зна која су њихова права, којим институцијама да се обрате за помоћ, а велики део њих нема ни новца за адвоката.

ЦХРИС мрежа, организација која се од 2000. године бори за поштовање људских права у Србији, одлучила је да се приближи Ромима тако што ће адвокати одлазити у њихова насеља.

Координатор ове организације Драган Ђорђевић каже „да смо дужни да сваком појединцу омогућимо да сазна која су његова или њена права, али да, нажалост, то није тако. Међу неинформисаним становницима су Роми, а адвокати ретко залазе у ромске махале. Зато смо по први пут одлучили да уместо да се грађани јављају нама, ми одемо у насеља. Поставићемо такозване мобилне пунктове на којима ће Роми моћи да се информишу о свим видовима помоћи који су им доступни“, рекао је Ђорђевић.

Правници ЦХРИС-а покушаће да буду спона између ромских заједница и локалних власти и да допринесу да се њихов глас чује међу онима који имају задатак да креирају и спроводе локалне политике за смањивање етничке дистанце.

На југу ће правних пунктова бити у насељима у Нишу и Бујановцу, а у остатку Србије у Неготину, Ваљеву и Новом Пазару.

Информације о томе када ће адвокати обилазити махале, заинтересовани грађани могу добити на броје телефона - за Бујановац: 017/651-793 и за Ниш: 018/526-232.  

Мрежа ЦХРИС је отворила и кол-центар за бесплатну правну помоћ и на тај начин омогућила да сви грађани Србије путем бесплатног позива на број 0800 008 007 имају могућност да ступе у контакт са правним тимом ове организације.

Извор: Јужне вести и Координационо тело