Архива вести
                   

7. март 2009. год.

7. март 2009.

Изградња Коридора 10, улагање у инфраструктуру 40 неразвијених општина и инфраструктурна подршка развоју аутомобилске индустрије у Крагујевцу - три су најзначајнија пројекта у које ће ове године из Националног инвестиционог плана бити уложено готово 8,2 милијарде динара.
Према речима Верице Калановић, министарке за Национални инвестициони план, Влада Србије је усвојила одлуку да се из НИП са 20,5 милијарди ове године финансира 431 од укупно 4.020 пријављених пројеката. За коридор 10 издвојено је пет милијарди динара, за Крагујевац милијарду и 150 милиона, а за помоћ најугроженијим општинама, као што су Бујановац, Сурдулица, Бабушница, Тутин, Бојник из НИП су планиране две милијарде.

- Уколико будемо довољно ефикасни и та средства утрошимо на прави начин осетиће се благи помак у развоју и у овој години, која ће бити тешка - указује министарка Калановић.

Стратешки приоритет НИП је развој инфраструктуре, који је основна претпоставка за подизање стандарда грађана и развој земље, навела је Калановићева.

Ово је први пут да се са националног нивоа улаже у инфраструктуру 40 најнеразвијенијих општина у Србији - каже за "Новости" министарка Калановић. - Саобраћајна, комунална и остала инфраструктура у овим општинама је у веома лошем стању јер се годинама ништа није улагало. Издвојићемо новац и за едукацију запослених у овим локалним самоуправама, како би стекли неопходна знања за управљање пројектима.