Архива вести
                   

31. март 2010. год.

31. март 2010.

Врање - Министарка за НИП Верица Калановић сматра да држава треба да улаже више у југ Србије, али да је за то потребна и јача иницијатива локалних самоуправа.

Укупна економска и социјална ситуација у Бујановцу, Прешеву и осталим општинама на југу Србије је изузетно тешка, чак драматична, закључено је јуче на трибини у Бујановцу под називом "Економски развој југа Србије и значај локалних иницијатива".  Министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић је истакла да држава Србија, не само преко фонда на чијем је челу, улаже у овај, као и сваки други део Србије у складу са својим могућностима.

"Истина је да држава мора више да води рачуна о сопственом равномерном развоју, а то значи да више улаже и у јужну Србију, али је такође истина да одавде, из ових општина, морају да буду снажније иницијативе и привредника и локалних самоуправа", додала је она.

Министарка Калановић је нагласила да ће се, поред кризе и опште беспарице, ипак наћи могућности да се и у НИП-у и другим министарствима, пронађу начини за доделу додатних средстава неразвијеним деловима земље.

Председници општина Бујановац и Прешево, Шаип Камбери и Рагми Мустафа, истакли су да у целини гледано могу да буду задовољни нивоом бриге НИП-а према југу Србије.

"Наша сарадња се посебно поправила током последњих пар година, тако да смо ми од НИП-а прошле године добили 76 милиона динара. То је добро, али је недовољно да би се у кратком временском периоду исправиле велике економске неправде према овом крају", рекао је Камбери.

Председник општине Прешево, Рагми Мустафа је истакао да је средини, која има  огромну стопу незапослености од 70 одсто, потребно да код државе има другачији третман.

"Имамо ли у виду како је било пре, ја морам истаћи да смо задовољни са 30 милиона колико смо лане добили од НИП-а. Ипак, то је и даље исувише скромно за општину која тек сада ствара инфраструктуру за бржи економски развој", изјавио је Мустафа.

Трибину “Економски развој југа Србије и значај локалних иницијатива“, организовао је Центар за демократију и развој југа Србије из Лесковца.

Министарство за Национални инвестициони план саопштило је да ће Верица Калановић данас у Јагодини да разговара са председницима 40 најнеразвијенијих општина у Србији о наставку програма НИП-а који је започет прошле године.