Архива вести
                   

3.12.2009.год.

3. децембар 2009.

Министарство просвете je, уз помоћ Школске управе у Лесковцу, организовало  полагање стручних испита, то јест испита за лиценцу просветних радника и васпитача албанске националности у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, који су на тај испит чекали тринаест година.

Више од 50 учитеља и васпитача је претходних дана добило лиценцу, а од фебруара испите ће полагати и професори у основним и средњим школама.

- Просветари су полагали испит на матерњем језику у Прешеву пред комисијом за коју је био обезбеђен преводилац на српском језику – рекао је Братислав Васић, начелник Школске управе.
Према проценама начелника друштвених делатности у Прешеву Неђмедина Ахмедија, две трећине просветара било је без стручног испита.

- Доћи у Београд и отићи у одељење, где никога не познајеш и почети причу на српском, не знам како би тај наставник реализовао час. Веома смо захвални министру просвете и господину Васићу што су нам омогућили добијање лиценци - каже Ахмеди.

До прекида полагања дошло 1996. године, а настављено је 2006. године када је лиценце добило око 70 просветара. Потом је процес заустављен, без образложења, да би био обновљен крајем октобра ове године.

- Сада се лакше дише. Многи просветари су били у страху да не изгубе посао - каже Тељат Арифи, председник актива директора у Прешеву.