Архива вести
                   

29.1.2010. године

29. jануар 2010.

У оквиру шестомесечног пројекта "Kосово са друге стране – како после конфликта", Центар за демократију и развој југа Србије и регионална информатифна агенција ЈУГпресс организовали су у Бујановцу четвту трибину, на којој је главна тема  разговора био значај учествовања мањинских заједница у институцијама  и остваривање њихових права у региону. На  трибини је, поред осталих,  говорио и амбасадор Холандије у Србији  Рон ван Дартел, који је  позвао Албанце у Бујановцу да заједно раде на формирању Националног савета на непосредним изборима. Амбасадор је, између осталог, рекао да ће за Албанце Национални савет значити бољу сарадњу са Координационим телом за југ Србије и са централним властима у Београду.

„Холандија је укључена у неколико пројеката на југу Србије, а бићемо укључени и више када видимо да су то пројекти који значе већу сарадњу, нарочито мултиетничку, међу људима на различитим пољима, јер видимо да се Србија развија, али имамо интереса и да се југ Србије развија у оквиру Србије, уз сарадњу на свим нивоима“, рекао је ван Дартел.

Холандски амбасадор је навео да је у Бујановцу разговарао с председником опстине Бујановац Шаипом Камберијем и о формирању мултиетничке власти у општини.

„Ми смо за то да сви, и Срби и Албанци, буду представљени и на локалном и на републичком нивоу и подржавамо учешће Срба у локалној самоуправи“, рекао је амбасадор ван Дартел.