Архива вести
                   

28.8.2010. године

28. август 2010.

Помоћ иницијативама за мали бизнис на југу Србије

Организација ХЕЛП почела је кампању на територији града Врања везану за пројекат „Смањење сиромаштва кроз подршку локалном одрживом развоју у јужној Србији“. Пројекат  се реализује на територији градова Ниш и Врање и општина Алексинац, Бујановац, Пирот и Прешево са којима га финасира Влада Немачке. Укупна вредност је 956.200 евра, а трајаће од јула 2010. до децембра 2011. Вредност дела пројекта који се спроводи на територији града Врања је око 130.000 евра, од чега је финансијско учешће града око 56.000 евра.

Спровођење пројектних активности ХЕЛП ће организовати у сарадњи са НВО „Едеас“ из Бујановца и „Енеца“ из Ниша.

Пројектом, чији је циљ допринос одрживом развоју са фокусом на оснаживање   локалних привредних структура, омогућавањем отварања нових радних места, и који представља наставак ХЕЛП - ових активности, предвиђена је подршка стварању нових радних места кроз развој “start – up” бизниса и предузетништва. У оквиру ове пројектне активности, на територији Врања биће подржано 50 клијената у њиховим намерама за започињање или развој пословних делатности. Подносиоци пријава са којима буде потписан уговор о донацији добиће опрему или материјал просечне вредности до две хиљаде евра за пословну и стручну обуку у складу са њиховим потребама и пословно саветовање.

ХЕЛП је својим активностима у периоду од 2004. године до данас у Врању, кроз четири пројекта, подржао 273 појединачна клијента и пет кооператива. Две кооперативе за пластеничку производњу воћа и поврћа, кооператива - инкубаторска станица за производњу пилића „Хибро пулус“ и кооператива за производњу домаћег хлеба и пецива „Традиција и предузетништво“ су из Врања, док је кооператива - удружење узгајивача стоке и производње млека „Природно и здраво“ из Сурдулице, и све су основане у периоду од 2008 до 2010. године.