Архива вести
                   

28.10.2010. године

28. октобар 2010.

Уједињене нације помажу развој јужних српских општина

Општине и градови у Јабланичком и Пчињском округу добиће пола милиона долара из програма Одржање мира и инклузивни развој (ПБИЛД) који се на југу Србије спроводи преко Уједињених нација, речено је јуче у Лебану.

На конференцији за новинаре после састанка Управног одбора ПБИЛД-а речено је да је новац намењен за регионални развој и запошљавање људи, а услов за одобравање појединачних донација од 50 до 100 хиљада долара је партнерство најмање две општине.

„Пројекат има за циљ да охрабри општине и градове на партнерство и да у наредна два месеца покажу колико су спремни да створе услове за отварање радних места. Ово је један од више пројеката на југу Србије који се планира у наредне две године“, казала је менаџерка ПБИЛД програма Криси Хирст. Градови и општине своје пројекте могу да пријаве до 20. децембра, а новац за најбоље пројекте биће подељен фебруара идуће године.

Председник Управног одбора центра за развој Јабланичког и Пчињског округа и градоначелник Лесковца Слободан Коцић оценио је да новца у Србији има, али да се може добити само са добрим идејама и програмима.

Директорка тог центра Биљана Станковић нагласила је да ће пројекти којима се буде конкурисало за први део средстава бити и својеврсна обука за даље конкурисање за веће суме код ПБИЛД програма и фондова Европске уније.

На конференцији су говорили и државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу Душко Радаковић и председник општине Лебане Мића Станковић.