Архива вести
                   

27. јул 2010.године - Преузето од Тањуга

27. јули 2010.

Годишњица првих демократских избора на југу Србије

ВРАЊЕ, 27. јул 2010.  – На данашњи дан 2002. године, у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи одржани су први послератни демократски избори по тада новом Закону о локалној самоуправи.

За нове председнике општина изабрани су: у Прешеву, Риза Халими из  Партије за демократско деловање (ПДД), у Бујановцу, Нагип Арифи, такође из ПДД, и у Медвеђи, Слободан Драшковић из Демократске алтернативе (ДА).

На овим непосредним изборима, вољом бирача, за предаедника општине Бујановац први пут је изабран један Албанац, што су локални Срби пропратили са гневом и протестима.

И локалну власт у Бујановцу по први пут после Другог светског рата преузели су Албанци пошто су освојили 23, а Срби 18 места. У Прешву Албанцима је припало 35 од 38 места, док је српска коалиција у Медвеђи освојила 19 од 25 места. Локални Срби у Бујановцу, већ сутрадан су организовали протесте. Они су прикупљањем потписа затражили понављање избора на свим бирачким местима, а за скромне изборне резултате оптужили су председника Координационог тела Небојшу Човића и затражили његову смену.