Архива вести
                   

26.11.2009.године

26. новембар 2009.

Споразум о разумевању који су јуче потписале италијанске компаније ”Икаро” и ”Козвик” са лесковачком Привредном комором и општинама Врање, Бујановац и Медвеђа, треба да доведе до улагања у обновљиве изворе енергије коришћењем термалних извора у Врањској, Бујановачкој и Сијаринској бањи.

Председник УО ”Козвика” процењује да неће бити тешко привући италијанске инвеститоре који би улагањем остварили профит за себе, али и уштеде за становништво и привреду. Њихов конзорцијум у области Тоскана окупља15 општина у којима 6.000 домаћинстава користи термалне изворе за загревање. Међутим, термални извори се користе и за производњу струје.

Драгиша Поповић, представник општине Медвеђа, и Небојша Стојановић из врањске локалне самоуправе истичу да Сијаринска и Врањска бања испуњавају све услове али да су за реализацију потребна милионска улагања. Изградња једне термоелектране од два мегавата, која може да подмири 2.000 домаћинстава, кошта четири милиона евра. Горан Јовић, председник лесковачке Привредне коморе каже да већ две године успешно сарађују са Италијанима.

У Тоскани се као обновљив извор енергије користи и снага ветра за производњу струје. Колико је то уносан посао за све говори и податак да једна општина директно заради по 180.000 евра годишње од предузећа која се баве производњом такве енергије.