Архива вести
                   

26.11.2009.год.

26. новембар 2009.

Споразум о уласку у процес сертификације општине са повољним пословним окружењем у Инђији је јуче потписало деветнаест општина. Тај документ је важан јер треба да пружи гаранцију привредницима и потенцијалним инвеститорима да ће добити услуге и информације који ће олакшати њихово пословање. Од 53 пријављене локалне самоуправе у програм су ушли Шабац, Медвеђа, Бујановац, Ниш, Пирот, Смедерево, Зрењанин, Панчево, Крушевац, Лапово, Коцељева, Стара Пазова, Сомбор, Зајечар, Сремска Митровица, Чачак, Ваљево и Рума.

Према речима министра економије Млађана Динкића, пословна клима је кључна за привлачење инвестиција и зато треба увести конкуренцију у трку за стандарде.

Он најављује да ће се индустрија следеће године из Европске уније полако селити у Србију јер наша земља није дизала порезе за време кризе, као што су то учиниле земље у окружењу, па је самим тим постала и конкурентнија.

Од тога какву комуникацију локалне самоуправе имају са привредницима, какав квалитет информација пружају и којом брзином то чине, зависиће да ли ће инвеститори одлучити да улажу на њиховој територији.
„У том смислу, што мање бирократије, што брже одлучивање и једноставнији приступ гарантују више инвестиција и радних места”, рекао је Динкић.

Он је је подсетио да инвеститори не воле компликације и одуговлачење, али ни сусрет са корупцијом, која је резултат свега тога и поручио општинама да укидање непотребних аката треба спровести и на локалном нивоу.

Овај програм спроводи Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), која сарађује са Министарством економије и регионалног развоја, Покрајинским секретаријатом за локалну самоуправу и међуопштинску сарадњу, Агенцијом за страна улагања и промоцију извоза и МЕГА програмом УСАИД-а за подршку економском развоју општина у Србији.