Архива вести
                   

26. март 2010. год.

26. март 2010.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Димитриос Кипреос изјавио је да је Србија остварила "енорман напредак током 2009" и да заузима "веома важну позицију у региону".

Он је изразио наду да ће се овакав "ритам напретка наставити и у будућности". Кипреос сматра да је формирање Националних савета "једно од кључних питања" на европском путу Србије. Кипреос је као "изузетно значајан прогрес" означио одлуку локалних албанских лидера са југа Србије да формирају Национални савет Албанаца.

"Налазимо се на тачки где са сигурношћу можемо да кажемо да ће директних избора бити. Али, морам да нагласим да ово није био једноставан процес и да га није било лако постићи", објаснио је Кипреос. Ово је једно велико достигнуће остварено уз изузетне напоре, додао је Кипреос, који истиче да се "формирањем Националног савета сваком грађанину даје могућност већег уплива у директни социјални и политички живот државе".

"На тај начин, његов глас ће моћи да се чује гласније", истакао је Кипреос, напомињући да би "грађанин требало да буде на извору дешавања, што је изузетно важно за његово активније учешће у политичком животу".

Према речима Кипреоса, "до сада су грађани албанског порекла, као средство за комуникацију са целокупним друштвом и изражавање своје воље, имали само политичке странке или локалне самоуправе". Савети националних мањина, образложио је Кипреос, заправо су додатно оруђе и институција која им даје додатну могућност да покушају да изразе своју политичку вољу и остваре неке промене.

Свака оваква додатна могућност за било коју заједницу представља напредак и нове могућности за бољи живот, рекао је Кипреос.

Институција националног савета, прецизирао је Кипреос, обезбеђује ингеренцију свим  националним мањинама да у својим рукама имају решења за питања своје културе, образовања, употребе језика, као и медија, што су значајни елементи.

Самим тим, додао је он, "апсолутно је јасно да националне мањине могу да унапреде свој положај у друштву, промовишу вредности које они заступају и да се изборе за нешто боље".