Архива вести
                   

24.11.2009.год.

24. новембар 2009.

Председник Србије Борис Тадић и министар одбране Драган Шутановац отворили су јуче војну базу „Југ“ код Бујановца, истакавши да ће она бити кључни фактор стабилности у том делу Србије, али и развојни потенцијал, будући да ће у њој посао наћи хиљаду професионалних припадника војске.

Председник Тадић је, отварајући базу, истакао да је постојање војне базе у општини Бујановац кључна гаранција сигурности и мира у том делу Србије. „Сви они који желе мир, стабилност, добре међунационалне односе и регионалну стабилност треба данас да буду задовољни отварањем базе Југ“, рекао је Тадић. Председник Србије истакао је да отварањем базе „Југ“ неће бити задовољни само они који не желе стабилност и мир и желе да југ Србије буде кријумчарски коридор и територија са које ће се ширити организовани криминал. Војска, према његовим речима, није само гарант суверенитета и територијалног интегритета, већ и један од кључних елеменета државе у борби против организованог криминала и тероризма. „Очекујем и да ће база Југ бити један од кључних доприноса припреми наше војске за учешће у мировним операцијама, јер је међународна одговорност Србије предуслов њеног кредибилтета у свету“, рекао је Тадић и поручио да два стратешка интереса Србије остају чланство у ЕУ и очување територијалног интегритета на Косову и Метохији. Према његовим речима, отварање базе „Југ“ је значајно и за економски развој југа Србије и допринеће, заједно са завршетком Коридора 10, регионалном развоју тог дела Србије.

Председник Тадић је такође изјавио да на територији Србије  никада неће бити туђих војних база. Тадић је нагласио да ће се у војној бази „Југ“ за учешће у мировним операцијама обучавати и припадници страних војски - искључиво заједно са Војском Србије. Он је поново указао и на значај учешћа припадника Војске Србије у мировним  операцијама УН за подизање међународног угледа земље.
Министар одбране Шутановац је подсетио да је база Југ најзначајнији и највећи инфраструктурни објекат који је у протеклих неколико деценија изградило Министарство одбране, додавши да је у њену изградњу уложено више од милијарду и седамсто милиона динара. Шутановац је најавио могућност проширења базе на додатних 60 хектара, како би она постала и центар за обуку учесника мировних операција. „Жеља нам је да ова база постане модел за изградњу база у Србији“, рекао је Шутановац. Истакавши значај цивилно-војне сарадње и допринос базе економском развоју региона, Шутановац је објаснио да ће, осим што ће тај војни објекат бити место где ће се запошљавати локално становништво, цивилима бити доступни и њени медицински капацитети.

Комплекс на коме се налази база заузима око 35 хектара земљишта са 66 објеката, од којих су 44 објекта високоградње, укупне површине око 22.000 квадратних метара. База треба да пружи услове за живот око хиљаду војника и полицајаца, смештај специјалне опреме и техничких средстава, чиме ће бити повећана борбена готовост јединица које имају специфичне задатке на простору Копнене зоне безбедности. База, поред објеката за смештај људства, опреме и технике, има и капацитете за обуку, логистичку подршку, одмор и спортске активности. У бази су сада смештени припадници 41. пешадијског батаљона Четврте бригаде копнене војске, који су протеклих година били у неадекватном простору напуштене фабрике „Црвене заставе“ у Бујановцу.

Свечаности отварања базе присуствовали су и премијер Србије Мирко Цветковић, војни врх Србије, представници локалне власти и чланови дипломатског и војно-дипломатског кора.