Архива вести
                   

222 МИЛИОНА ДИНАРА: НОВИ ПРОЈЕКТИ ЗА БУЈАНОВАЦ, ПРЕШЕВО И МЕДВЕЂУ

24. jануар 2013.

Изор: Тањуг / Према подацима Службе Координационог тела за Прешево је у 2012. одвојено 102,5, за Бујановац 90,7 и за Медвеђу 28,8 милиона динара. Назначајнији пројекти: Ванболничко породилиште и Економски факултет

Служба Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђу уложила је прошле године 222 милиона динара у квалитетнији живот грађана и, пропорционално тим средствима, у потпуности испунила све планиране задатке у 2012. години.

Ова Служба је саопштила да је, кроз разне пројекте, у општину Прешево у 2012. години пласирано 102,5 милиона динара, у Бујановац 90,7 и у Медвеђу 28,8 милиона динара. У најзначајније пројекте овог државног тела спадају изградња прве фазе Ванболничког породилишта у Прешеву и припрема локације за зграду одељења Економског факлутета из Суботице, која ће ове године бити завршена.

У Служби смо посебно поносни на то што смо, први пут, у економски развој малих и средњих предузећа и отварање нових радних места, бесповратно пласирали 40 милиона динара“,  наведено је у информацији.

Служба је, у последње две године, обезбедила да се на албански језик преведе 77 уџбеника за основце, и да се за Албанце, студенте Универзитета у Новом Саду, обезбеде 32 стипендије.

Истиче се такође да је, у последње четири године, више од 800 средњошколаца без родитеља или из социјално угрожених породица, користило стипендије Координационог тела, а да је први пут ове године, захваљујућ подршци амбасаде Велике Британије, за 300 Албанаца организована бесплатна Школа српског језика.

У Служби обећавају да ће ове године, у складу са средствима која ће обезбедити Влада Србије, наставити да унапређује квалитет живота око 100.000 Срба, Албанаца, Рома и других грађана ове три општине.

У овом тренутку је извесно да ће Бујановац у 2013. години добити нову зграду одељења Економског факултета, а да ће у Прешеву бити предато на употребу Ванболничко породилиште.

Служба Координационог тела саопштила је да ће у овој години за економски развој и отварање нових радних места у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи, бити пласирано 60 милиона динара бесповратних средстава.

У 2013. години биће преведени сви уџбеници за трећу и четврту годину Економског факултета и обезбеђени сви уџбеници за предшколско и основно образовање“,  најавила је ова служба.