Архива вести
                   

20.4.2010.године

20. април 2010.

Према речима амбасадора Велике Британије у Србији Стивена Вордсворта, општине Медвеђа, Бујановац и Прешево, у коју су Србија, ЕУ и амерички УСАИД уложили укупно око 100 милиона долара, "дуго су биле закочене због људи који нису говорили, али то стање се  променило последњих година“.

Амбасадор Вордсворт додаје да је управо због жеље да се промовише дијалог пре неколико дана учествовао на међународном форуму у Београду "Југ Србије - од замрзнутог конфликта ка одрживим решењима".

„Та област се и даље суочава са врло озбиљним проблемима. Незапосленост је прилично висока, око 70 одсто. Међу младима преовладава осећање бесперспективности. То мора да се промени“ објашњава Вордсворт.

„Овакви форуми доприносе бољем разумевању, али и изналажењу начина да се крене напред у областима попут образовања или представљања мањина у српским институцијама“.

У појединим излагањима представника албанске националности са југа Србије чуле су се критике српских власти:

„Наше становиште је потпуно јасно. То је регија Србије и људи у тој области морају да пронађу будућност кроз српске институције, сарадњу са српском владом и телима. Садашње власти, посебно министар за државну управу Милан Марковић, много више се ангажују по том питању“.