Архива вести
                   

18.06.2010.

18. јун 2010.

Вилијам Инфанте посетио  Бујановац

Стални координатор УН у Србији Вилијам Инфанте током своје посете југу Србије разговарао је са председником општине Бујановац Шаипом Камберијем о сарадњи УН и локалних власти о помоћи за преостала 4.823 интерно расељена лица и избеглицe које живе на подручју општине Бујнаовац.

Од око 200.000  избеглих и интерно расељених лица у Србији, приближно 10 одсто живи у Јабланичком и Пчињском округу, од чега највећи број у Врању, Лесковцу и Бујановцу.

Посета Вилијема Инфантеа везана је за нови заједнички програм УН на југу Србије под називом „Одржање мира и инклузивни локални развој“. Један од циљева овог програма је проналажење достојанствених услова за живот интерно расељених и избеглица. Због тога програм предвиђа три облика помоћи свима који желе да напусте колективне центре, и то једнократну новчану помоћ, грађевински материјал за довршетак градње започетих кућа и помоћ при куповини сеоских домаћинстава, као и бесплатну правну помоћ везану за поменуте помоћи. За реализацију ових активности издвојено је 800.000,00 долара, а средства су обезбеђена из Фонда за достизање миленијумских циљева развоја Краљевинe Шпанијe.

На југу Србије, у Бојнику, Медвеђи, Власотинцу, Владичином хану, Врању и Лесковцу, већ су урађени локални акциони планови за помоћ интерно расељеним лицима и избеглицама у колективним центрима. Неки од тих планова укључују изградњу социјалних станова, док се други односе на помоћ при проналажењу дугорочног приватног смештаја, што овај програм обезбеђује. „Драго ми је да је Бујановац на путу да усвоји локални план акције“, рекао је високи представник УН у Србији.

Током разговора Камбери је нагласио да Бујановац има много проблема, али и да верује да је направљен помак у пружању подршке интерно расељеним лицима и избеглицама. „Није лако бити председник општине где је стопа незапослености скоро 70 одсто и где имате оволики број интерно расељених лица и избеглица којима су потребни нормални стамбени услови и посао. Ипак, верујем да ћемо усвојити системски план за решавање њихових проблема и задовољан сам што имамо подршку УН кроз овај програм“, прецизирао је председник општине Бујановац.

Стални координатор УН за Србију и заштитник грађана Саша Јанковић посетили су и насеље Салваторе, најбројнији колективн центар у Бујановцу,  дом за око 200 интерно расељених лица и избеглица, а Вилијам Инфанте посетио је и породицу Надице Максимовић из Гњилана, која је искористила помоћ коју је обезбедио програм и купила кућу у селу Лопарднице у близини Бујановца. „Мислила сам да никада нећу доживети овај дан, да поново уђем у своју кућу“, рекла је Надица Максимовић која је последњих десет година провела живећи у колективном центру са мужем и троје деце.