Архива вести
                   

15.10.2010. године

15. октобар 2010.

После две године споразум о мултиетничкој власти у Бујановцу

БУЈАНОВАЦ - Срби и Албанци у Бујановцу коначно су се договорили о формирању мултиетничке власти, после две године преговора.
Странке које представљају Србе у будућој бујановачкој владајућој коалицији добиле су места помоћника председника општине, заменика председника скупштине, три начелника, четири члана градског већа, заменика директора Дома здравља, директоре у градској апотеци и библиотеци, као и већину у управним одборима у којима ће имати директоре.

„Понудили смо још два директорска места у јавним предузећима у жељи да што пре формирамо мултиетничку власт, јер је то начин да Бујановац лакше конкурише за пројекте“, рекао је Јунуз Муслију, председник Скупштине Бујановца.

Отворен пут ка средствима из претприступних фондова ЕУ, усвајање буџета за следећу годину и, што је најважније, равномерније трошење новца, били су мотив и српске стране да пристане на понуђено.

Потписивање споразума очекује се следеће недеље. То ће бити прелазни споразум, због тога што нису успели да се договоре о томе „шта би у овом тренутку била права мултиетничка локална власт“.

Владајућу коалицију убудуће ће чинити одборници ДС, ГГ „Стојанча Арсић и Миодраг Милковић“ са укупно шест одборника, те три албанске партије ПДД, ПДП и ДУА са 21 представником. Опозиција ће и даље имати 14 одборника СПС, ДСС и СРС.