Архива вести
                   

15.10.2009.године

15. октобар 2009.

Министарство за људска и мањинска права започело је јуче формирање бирачких спискова за националне мањине, што ће трајати наредних 120 дана, после чега ће бити обављен избор националних савета националних мањина у Србији. Почетком следеће године ће се одржати избори за чланове ових савета. Први пут ће представнике у саветима бирати албанска национална мањина која у Србији, без Косова и Метохије, према попису из 2002. године, има око 61.000 припадника.

Државни секретар Анико Мушкиња-Хајнрих каже да национални савети омогућавају представницима националних мањина да одлучују у областима образовања, културе, информисања и службене употребе писма и језика. „Мањине преко савета, поред осталог, могу да утичу на избор чланова школских одбора у школама у којима се настава изводи на језику те националне мањине и да дају мишљење о кандидату за директора.”

Савети се финансирају из буџета Републике Србије преко Министарства за људска и мањинска права. „Савети добијају месечни износ, у зависности од бројности, и у зависности од договора Координације националних савета, заједничког неформалног тела тих савета”, рекла је Анико Мушкиња-Хајнрих.