Архива вести
                   

12.5.2010. године

12. мај 2010.

Представници албанске националне заједнице на југу Србије подржавају истражни поступак Тужилаштва за ратне злочине

Врање, Бујановац, Прешево – „Акција коју је спровело Тужилаштво за ратне злочине у вези са гробницом Албанаца на подручју Рашке најбоља је вест коју сам чуо у последњих неколико година“, рекао је Скендер Дестани, председник Демократске уније долине (ДУД) из Прешева.

Како је навео, представницима албанске националне заједнице на југу Србије овај гест враћа поверење у државне институције Србије  које су спремне да се суоче са проблемима. По његовом мишљењу „Тужилаштво за ратне злочине Србије је орган који једино меродавно, мимо политичких нагодби, може да постигне напор ка међунационалном поверењу“.

Челник локалне самоуправе у Прешеву Рагми Мустафа из Демократске партије Албанаца (ДПА) је изјавио да је „ово први корак који треба да успостави искрени дијалог између власти у Београду и Приштини“.

„Очекујемо да тужилаштво учини додатни напор и открије починиоце злочина од пре једанаест година, јер многе албанске породице са југа Србије и даље трагају за несталим особама“, рекао је Мустафа. Он је прецизирао да постоји списак „од око хиљаду Албанаца чија судбина се не зна у ратним догађањима“.

За народног посланика и лидера Партије за демократско деловање (ПДД) Ризу Халимија најважније је да је „почело одмотавање клупка злочина у којем је најважнија улога Тужилаштва господина Вукчевића“.

„Одговорност постоји, али то није тема само једне гробнице, јер људи су унесрећени више од десет година јер не знају где су настрадали њихови најближи“.

„Подједнако ценим протесте мајки из Београда и Приштине, које не знају где су настрадали њихови најближи. Без суочавања са прошлошћу не можемо очувати мир у региону југа Србије“, рекао је Халими.

Председник општине Бујановац Шаип Камбери је рекао да „држава Србија суочавањем са злочинима који су почињени у њено име може да спасе своју будућност“.

„Признање свих злочина из 1999. године и кажњавање криваца који су их чинили у име српског народа је предуслов дуготрајног процеса помирења на Балкану“, рекао је Камбери.