Архива вести
                   

11.9.2010. године

11. септембар 2010.

МИЛАН МАРКОВИЋ, МИНИСТАР ЗА ДРЖАВНУ УПРАВУ И ЛОКАЛНУ САМОУПРАВУ - НЕМА ТРГОВИНЕ  ЈУГОМ И СЕВЕРОМ – преузето из „Вечерњих новости“

Реформа политичког система је сасвим блокирана


Поједини политичари на југу Србије посежу за националном демагогијом у циљу одржања сопствене политичке позиције. Такве изјаве никоме не могу донети добро.Тако Милан Марковић, министар за државну управу и локалну самоуправу и председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, коментарише све чешће запаљиве изјаве које долазе са југа.

- Председник општине Прешево Рагми Мустафа поручује да Албанци на југу Србије треба да добију што и Срби на северу независног Косова?

- Такве изјаве нису у интересу људи који живе у општини Прешево. Уместо националне демагогије и замене теза, сви треба да се посветимо стварању стабилних услова за запослење људи, за интеграцију, како Албанаца у републичке институције, тако и Срба у локалне органе власти, за решавање проблема у образовању, за искорењивање сиромаштва које је веома изражено у овој општини. Мислим да у недостатку одговора на ова питања, поједини политичари посежу за оваквим изјавама.

- Треба ли Србија оштрије да реагује на запаљиву реторику албанских лидера са југа Србије који својим порукама крше и државни Устав?

- Овакве изјаве су својеврсна замка и, када бисмо упали у њу, били бисмо једнако неодговорни као они који такве изјаве дају. Свестан сам да такве изјаве и реакција исте врсте дају популарност у делу бирачког тела, али када бисмо сви давали такве изјаве, било би само питање времена када бисмо се суочили са врло озбиљним и тешким последицама.

- Све су чешћи предлози за размену севера Косова за југ Србије, који долазе из
косовске јавности. Да ли се води таква врста ”тајних преговора”?


- Наш став око територијалног интегритета Србије је потпуно јасан, те је давање таквих предлога бесмислено.

- Колико је Србија учинила да интегрише Албанце у државни систем, а Србе у општинске системе Прешева и Бујановца?

- Много се ради, али је ситуација веома компликована и доста запуштена. Успоставили смо висок степен поверења и остварили неколико значајних резултата. Међутим, требаће нам много стрпљења, одговорности и заједничког рада да бисмо могли да трајно решимо баласт прошлости.

- Како оцењујете најаву опозиције да ће тражити изборе и пад Владе после седнице ГС УН?


- Легитимно право опозиције је да критикује Владу, али мислим да је свима у Србији јасно да Влада улаже изузетне напоре у циљу одбране својих државних и националних интереса и то у веома тешкој ситуацији коју је наследила, коју није скривила и која је последица, како историјских околности тако и грубих политичких грешака у прошлости. Сви они који критикују Владу били су у прилици да се на овом питању покажу, и да су нешто успели да ураде, ми данас не бисмо били у ситуацији у којој се налазимо.

- Хоће ли нови изборни закони бити усвојени до следећих парламентарних избора?

- Засада не постоји договор унутар владајуће коалиције и практично је блокирана реформа политичког система. Та реформа је неопходна, јер данас политички актери, процеси и институције у нашем грађанству уживају страшно мали углед.

- Како та блокада утиче на грађане који су изван политике?

- То, наравно, утиче на опште стање нашег друштва, ентузијазам, морал, оптимизам, веру у могућност да нам буде боље. Зато нам је потребна реформа која ће смањити моћ коју данас имају политичке партије и истовремено дати један нови легитимитет политици у Србији и пресудно утицати на њен квалитет.

- Очекујете ли да се погорша безбедносна ситуација на југу Србије после седнице ГС УН о Косову?

- Свакако не треба губити из вида сву комплексност ситуације у овим општинама и чињеницу да су овде постојала оружана дејства, као и да постоје људи којима није у циљу стабилизација прилика.