Архива вести
                   

10.4.2009.год.

10. април 2009.

Регистрација расељених лица која су заинтересована за повратак на Косово и Метохију биће организована у четири колективна центра у Бујановцу током маја, изјавио је повереник републичког Комесаријата за избеглице у Бујановцу Синиша Ковачевић.

Ковачевић је рекао да ће регистрацију расељених који желе да се врате на КиМ у колективним центрима спровести обучена лица из УНХЦР-а, док ће расељени који се налазе у приватном смештају, уколико су заинтересовани за повратак, моћи да се региструју у Врању.

„Расељенима који се одлуче за повратак нуди се изградња или реновирање куће, као и храна, коју би УНХЦР дистрибуирао два пута месечно“, рекао је Ковачевић. Према најави, УНХЦР ће у колективном центру „Стара циглана“ у Бујановцу заинтересоване за повратак пописати 18. маја, у колективном центру „Пролеће“ 19. маја, у колективном центру „Салваторе“ 20. и 21. маја, а у колективном центру „Дечји вртић“ 22. маја.

Ковачевић наводи да се у колективним центрима у Бујановцу тренутно налази 406 расељених, и то највећи број породица из општина Гњилане, Витина и Урошевац, за које републички Комесаријат за избеглице обезбеђује смештај и три оброка дневно, а процењује се да се у приватном смештају у Бујановцу налази између 1.200 и 1.500 расељених лица. Регистрација је почела 6. априла и обавља се у следећим  градовима Србије: Врању, Нишу, Краљеву, Крагујевцу, Београду и Новом Саду.