Архива вести
                   

1.4.2010. год.

1. април 2010.

Београд - Општина Вршац је апсолутни победник такмичења локалних самоуправа у промоцији инвестиција у Србији, коју је организовао USAID у оквиру Програма за  подстицај економског развоја у Србији. Друга награда припала је Лесковцу, а трећа Ужицу. Награде су добитницима уручили Чланови Владе Србије, Млађан Динкић, Божидар Ђелић и Оливер Дулић.  На такмичењу под називом „Инвестирајте у Србију“, представници 28 српских општина су од 1. до 31. марта имали прилику да стручном жирију представе економске и инвестиционе потенцијале, као и да их изложе на финалном окупљању, на инвестиционом сајму одржаном јуче у београдском  хотелу „Хајат“.

Поред три главне награде, представници USAID-a и компанија које су учествовале у награђивању (Теленор, Austrian Airlines, Привредна банка Београд и друге), уручули су учесницима такмичења и пет специјалних награда. Специјално признање за ванредно залагање у локалном развоју добилo је Смедеревo. За најбољи партнерски пројекат локалне администрације и привреде награђен је Бујановац, а најбољи сајамски наступ у хотелу „Хајат“, по мишљењу публике, имала је општина Бујановац.

Најквалитетнији промотивни материјал о инвестиционим потенцијалима (веб сајт, инвестиционе брошуре и инфо листове), према оцени стручног жирија, имала је Суботица, док је најбоље економске податке потенцијалним партнерима представио град Нови Сад.

Паралелно са презентацијом општинских штандова, одржане су и две панел-дискусије под називом  „Из угла привреде - сарадња приватног и јавног сектора“ и „Питајте амбасадоре - Србија на глобалном тржишту“, у којој су учествовали амбасадори САД, Шпаније, Немачке, Словеније, Аустрије и Италије и градоначелници локалних самоуправа. Амбасадорка САД у Београду, Мери Ворлик, оценила је да су „сви учесници победници“ јер су имали убедљиву причу зашто је баш њихова општина најпривлачнија за стране инвеститоре. Она је рекла да би  такву причу морала да има и држава, као и да је следећи корак  који  мора да се учини  завршетак реформи у Србији.