Архива вести
                   

1.11.2010. год.

1. новембар 2010.

Образовање Албанаца на југу Србије

Галип Бећири, председника Националног савета Албанаца, каже да у јужној Србији постоји горући проблем уџбеника на албанском језику, укључујући и буквар за прваке.

Данијела Ненадић, заменица директора Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа,  унапређење образовања на југу Србије види као  стратешки циљ:
„Унапређење образовања на југу Србије, за припаднике свих етничких заједница, стратешки је приоритет Координационог тела, с обзиром на то да је образовање кључ напретка све три општине, али и један од незаобилазних механизама за укључивање заједница у политичке и друштвене токове на локалном и на нивоу Републике Србије“.

Према речима Данијеле Ненадић Координационо тело је покренуло низ иницијатива у сарадњи са Министарством просвете.

„Два просветна инспектора за наставу на албанском језику почеће да раде у наредних месец дана. То је изузетно важан корак у подизању квалитета наставе на албанском језику. Координационо тело има сталан дијалог са Министарством просвете, а приоритет је свакако обезбеђивање уџбеника за наставу на албанском језику. У сарадњи са Националним саветом Албанаца, Координационо тело је покренуло иницијативу за увоз буквара из Албаније. Поштујући процедуре прописане у Закону о основама система образовања и васпитања, као и Закона о уџбеницима и другим наставним средствима, Национални савет је предложио буквар из Албаније. У току је процедура одобравања овог уџбеника, па би прваци који слушају наставу на албанском језику требало да буквар добију у наредних месец дана. Напомињемо да је ово први, изузетно важан корак у којем је иницијативу преузео Национални савет Албанаца, који по закону има право да предлаже уџбенике на језику националне мањине“ истиче Ненадић.

Саговорница такође додаје да Координационо тело подстиче формално и неформално образовање на југу Србије.
„Министарство просвете, у сарадњи са Координационим телом, наставља да буде ангажовано на решавању проблема уџбеника за наставу на албанском језику, а издавачка кућа "Клет" преводи на албански језик математику од 5. до 8. разреда.

Очекујемо да у наредне две године, уз иницијативу Националног савета Албанаца, буду припремљени сви други уџбеници“, истиче Данијела Ненадић.