Архива вести
                   

07. октобар 2008. год.

7. октобар 2008.

БЕОГРАД, 7. октобaр - Шеф Координационог тела за југ Србије и Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић изјавио је данас да Србија неће признати дипломе студената којима се на било који начин доводе у питање њен суверенитет, територијални интегритет и политика.
Марковић је Телевизији Б92 рекао да је, после договора "са колегама са југа Србије", потребно предложити решавање свих проблема, укључујући и проблем диплома.
Одговарајући на питање о признавању диплома студентима који су факултете заврссили на Косову на матерњем језику, он је рекао да је разговарао с представницима албанске заједнице и да је потребан договор с послаником у Скупштини из реда Албанаца Ризом Халимијем и председницима општина Прешево, Бујановац и Медвеђа.
Он је указао на то да се тражи признавање диплома које су на формуларима УНМИК-а и да већ почињу да се појављују и неки други документи, са печатима на којима пише "Република Косово", које Србија не може признати.
Марковић је нагласио да није могуће деловати "под претњом или уценом било кога", уз оцену да ће се све то много брже и квалитетније решити "уколико се Албанци укључе у наше Координационо тело".
Подсетивши да је договорено отварање одељења високошколске установе са Београдског универзитета у Медвеђи и по једног таквог одељења у Прешеву и Бујановцу са Нишког универзитета, Марковић је навео да ће уџбеници и настава бити на албанском језику и да није спорно који ће професори предавати, ако ће се придржавати програма, који је Србија усвојила.
Он је казао да ће у Медведји уџбеници бити и на српском и на албанском на економским смеровима као што су банкарство, маркетинг, информатика, царина и да ће до краја године у том месту бити отворено 200 нових радних места.
Према његовим речима, за дипломе стечене у страним државама, рецимо у Тирани, предвидјена је нострификација, а да је за дипломе стечене у Приштини потребан договор, јер не долази у обзир да се нострификује нешто што долази из Приштине, јер је Приштина Србија.