Сарадња са међународним партнерима
                   

Сарадња са међународним партнерима

Један од партнера Владе Републике Србије, Координационог тела и општина Прешево, Бујановац и Медвеђа је међународна заједница. Од 2001. године до данас представници међународне заједнице су кроз многе пројекте допринели развоју инфраструктуре три општине, улагали у развој економских потенцијала и финансирали пројекте који су значајно допринели побољшању квалитета живота грађана Прешева, Бујановца и Медвеђе. Координационо тело настоји да сваки пројекат буде остварен у партнерству кључних актера - Владе Републике Србије, општина Прешево, Бујановац и Медвеђа и међународних организација. Овакав приступ, показало се, не само да је оправдан већ доноси најбоље резултате.

Координационо тело препознаје важност отворене и сталне сарадње са међународном заједницом. Учествовали смо у свим великом пројектима међународне помоћи, од програма Уједињених нација МИР 1, МИР2, ПБИЛД, до програма ЕУ ПРОГРЕС. Заједно смо покретали инцијативе и осмишљавали активности које најбоље одговарају потребама локалног становништва.

Уз подршку међународне заједнице реализовани су пројекти који су од кључне важности за развој оптшина. Поред већ поменутих великих пројеката, значајна су улагања и билатералних донатора који подржавају пројекте у областима које препознају као важне за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Координационо тело са међународним партнерима активно осмишљава најбоља решења за решавање проблема у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи. Пројекти које смо остваривали са међународним партнерима имали су за циљ побољшање ситуације у области економије, инфраструктуре, образовања, здравствене заштите, социјалне политике, родне равноправности, омладине и спорта и многим другим кључним областима.

Поред наведеног, Координационо тело са представницима међународне заједнице разговара и о политичким партнерима чије решавање доприноси унапређењу права припадника српске, албанске и ромске заједнице у три општине. Мисија ОЕБС-а у Србији, преко канцеларије у Бујановцу, координише део активности међународне заједнице у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа. Комуникација Координационог тела са Мисијом ОЕБС-а, као и са свим другим међународним партнерима је стална и кључно је допринела осмишљавању низа развојних пројеката у протеклих тринаест година.