Архива вести
                   
6. август 2014.

АЛБАНЦИ ЧЕКАЈУ БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ 1. СЕПТЕМБРА

Према подацима Министарства просвете, Каталог одобрених уџбеника на језицима националних мањина за основно образовање садржи 1.065 наслова уџбеника  од првог до осмог разреда – на албанском, босанском, бугарском, мађарском, румунском, русинском, словачком, украјинском, хрватском, чешком језику и буњевачком говору. У Каталогу уџбеника на језицима националних мањина за средње образовање налази се 230 наслова – на босанском, бугарском, мађарском, румунском, русинском, словачком и хрватском језику.

5. август 2014.

ДЕЛЕГАЦИЈА ЕПС-А ДАНАС У БУЈАНОВЦУ

Ниш – Због последњих догађаја у Народној скупштини Србије, када је са посланицима разговарао премијер Александар Вучић, и енормних дуговања становника у општинама јужне Србије за неплаћену електричну енергију, данас ће у Бујановцу боравити делегација Електродистрибуције Србије и Електропривредног друштва „Југоисток Ниш“. Разлог овој посети Бујановцу, Прешеву и Врању су неплаћени рачуни за елекричну енергију.

4. август 2014.

КОНКУРС ЗА НАЈБОЉИ ЛЕТЊИ “SELFIE”

Прешево -Портал „Presheva.com“ расписао је конкурс за најбољи летњи „selfie“. Уредници најчитанијег портала на албанском језику дошли су на ову занимљиву идеју да би подстакли креативност читалаца.

4. август 2014.

„ПОТПИСУЈЕМ“– 100 ПОТПИСА ИЗ БУЈАНОВЦА

СОС телефон Врање реализује кампању „ Потписујем“у оквиру пројекта Аутономног Женског Центра “Удруженим напорима – Ка новим европским стандардима у заштити жена од родно заснованог насиља”. У другој фази ове кампање, активисткиње СОС телефона Врање су, у партнерству са НВО из Бујановца, Канцеларијом за младе у Бујановцу и волонтеркама/волонтерима НВО ЦРЦ (Цивилни ресурс центар) организовали  прикупљање потписа, поделу инфромативног материјала и лепљење плаката у центру Бујановца

1. август 2014.

ОДГОВОР ПРЕМИЈЕРА СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА НА ПИТАЊЕ ПОСЛАНИКА ШАИПА КАМБЕРИЈА

Београд - Одговарајући на питање посланика албанске мањине у парламенту Србије Шаипа Камберија када ће ученици од првог до четвртог разреда основне школе из те заједнице добити бесплатне уџбенике на албанском језику, премијер Републике Србије Александар Вучић је рекао да ће уџбеници стићи до првог септембра:

„Потпуно сте у праву и таквих проблема је било и раније. Има проблема и са уџбеницима на хрватском и на бугарском језику и ми ћемо дати све од себе да пре 1. септембра то исправимо. Држава ће све своје обавезе према свим својим грађанима да испуњава, али очекујемо да ви лично и сви остали у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи испуњавају своје обавезе према држави и почну да плаћају струју редовно, јер Србија има право да наплати оно што јој припада ", рекао је Вучић.

1. август 2014.

У МЕДВЕЂУ СТИГЛА СТРУЈА

Медвеђа - Председник општине Медвеђа Слободан Драшковић рекао је  да је већи део становништва у тој општини поподне добио струју а да је вода из десетак поплављених кућа извучена.

1. август 2014.

НАПАД НА РАДНИКЕ ВРАЊАНСКЕ „ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈЕ“

Врање – Елиса Салихи из Великог Трновца  је у центру тог села јуче физички насрнуо на дежурну екипу врањске „Електродистрибуције“.

„У том нападу Салихи је металном шипком двојици наших радника нанео лаке телесне повреде, а са више удараца оштетио је службени аутомобил „југо“ у коме су били чланови наше екипе”, потврђено је у „Електродистрибуцији“.

1. август 2014.

КАНАЂАНИ ТРАЖЕ ЗЛАТО У ОПШТИНИ МЕДВЕЂА

Канадске фирме „Авала рисорсиз” и „Дунав минералс”, ћерке матичних канадских компанија које се налазе на листи Торонто берзе, обелоданиле су споразум о интеграцији. Обе матичне компаније већ су финансирале домаће геолошко-истраживачке пројекте у Србији, што ће чинити и у наредном периоду. Ове фирме ангажоване су на пројектима истраживања потенцијалних нових ресурса злата, па је тако компанија „Дунав минералс” недавно потврдила да је на пројекту Туларе у општини Медвеђа открила ресурс са 1,25 милиона тона бакра и 120 тона злата.

Извор: Вечерње новости и Координационо тело

«Претходна страна